Jabłka, gruszki, truskawki czy banany. To chyba najpopularniejsze owoce wśród Polaków. Nie przeczę- są przepyszne, ale może warto spróbować czegoś nowego? Otwórzmy się na nowe smaki, bo oto nadszedł on- najpopularniejszy owoc wśród mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej- AWOKADO.
Jeszcze kilka lat temu uważany za zupełnie egzotyczny i trudno dostępny owoc, dziś z powodzeniem możemy go kupić w wielu sieciach handlowych już za niespełna 2zł. Awokado możemy zdobyć bez większego trudu, czy jednak wiemy, co z nim począć? Poniżej przedstawiam kilka sprawdzonych zastosowań tego przepysznego owocu.
Zanim zabierzemy się do przyrządzania potraw z awokado, upewnijmy się, że jest ono dojrzałe. Dojrzałe awokado to takie, które jest lekko miękkawe. Nie martwmy się jednak, jeśli kupimy w sklepie jeszcze twardy owoc- wystarczy na kilka dni odłożyć awokado w ciemne miejsce, a wkrótce dojrzeje i będzie gotowe do spożycia!
Przepisy na dania z awokado:
1.Mieszkańcy krajów latynoskich chętnie rozpoczynają swój dzień od awokado, używając go w charakterze… masła. Chleb lub pieczywo dietetyczne posmarowane awokado i uwieńczone plasterkiem wędzonego łososia to uczta dla podniebienia!
2.Awokado doskonale sprawdzi się też w paście jajecznej, zastępując tłusty i niekoniecznie zdrowy majonez- gorąco polecam.
3.Miłośnikom sałatek rekomenduję kompozycję w składzie: mozzarella, pomidor i awokado. Wszystko kroimy w plasterki i układamy na przemian na talerzu, całość możemy też udekorować liśćmi rukoli.
4.Na upalne dni polecam też chłodnik z awokado. Jego sposób wykonania jest niezwykle prosty. Do zagotowanego bulionu dodajemy zmiksowane awokado i śmietanę. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy. Pyszne!
5. Prawdziwym hitem śniadaniowym jest jajecznica z awokado. Gdy jajecznica jest już prawie gotowa, wrzucamy do niej pokrojone w małe kawałeczki awokado i posiekany szczypiorek. Palce lizać!
Przepisów na wykorzystanie awokado jest całe mnóstwo. Powyższe pięć do jedynie zachęta. A żeby jeszcze bardziej przekonać was do polubienia tego przepysznego owocu dodam, że jest skarbnicą niezbędnych dla zdrowia witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poprawia trawienie i doskonale wpływa na cerę i włosy!
Autor: Nadia