Dieta Dla Zdrowia

Zupa-krem z groszku z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Zupy - kremy mają delikatną konsystencję, są bardzo aromatyczne i prezentują się niezwykle wykwintnie. Tymczasem są niezwykle proste w przygotowaniu! Poznaj przepis na taką właśnie zupę z groszku z dodatkiem chrupiących grzanek. Pychota!

Zupa-krem z groszku z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Składniki:

2 l wody
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera
2 liście laurowe
2 pałeczki z kurczaka
3 ziela angielskie
pieprz Cayenne
czarny pieprz
sól
ok. 450 g zielonego groszku
groszki ptysiowe / grzanki

Przygotowanie:

1. Pałeczki z kurczaka umyć. Marchew, pietruszkę i seler obrać. Składniki dodać do wody, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 20-30 minut.
2. Po ugotowaniu, z wywaru wyjąć kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać groszek i gotować kolejne 15-20 minut.
3. Zdejmij zupę z ognia, dopraw solą, pieprzem i chili, według uznania. Blenderem zmiksuj zupę na jednolity krem. Jeśli przeszkadzają Ci skórki, przelej ją przez sitko.
4. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. W wersji mniej light możesz dodać również starty żółty ser.

Autor: czikirinda
Źródło: Milionkobieta.pl

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 1

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)