Dieta Dla Zdrowia

Zapiekanka z brukselki, tuńczyka i mozzarelli

Bardzo lekka, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka.

Powstała ponieważ akurat takie składniki miałam w lodówce :)

Ćwiartka zapiekanki (ok. 250 gram) to nie więcej niż 250 kcal, a jeśli użyjemy mozzarelli light - jeszcze mniej.

Składniki:

puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym

5 jajek

kulka mozzarelli, najlepiej light

opakowanie mrożonej brukselki, lub świeża brukselka - ok. 500 gram

sól, pieprz, bazylia

50 ml mleka

Brukselkę wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy ok. 6 minut (powinna być niedogotowana), następnie odcedzamy i studzimy.

Jajka roztrzepujemy z odcedzonym tuńczykiem, solą, pieprzem, pokrojona na drobne kawałki mozzarellą, bazylią, odrobiną mleka (ok. 50 ml)

Brukselką wykładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy masą jajeczno tuńczykowo serową, pieczemy ok. 30 min w temperaturze 220 stopni.

Autor: gloria

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 1

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)