Dieta Dla Zdrowia

Wieprzowina czosnkowa

Mięso jest delikatne i soczyste, warzywa chrupiące, a aromat... nie do opisania.

Składniki na 2 duże porcje:

  • 300g chudej łopatki wieprzowej (można zastąpić szynką)
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 500ml wody
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryka średniej wielkości (ok. 300g) lub po 1/3 w trzech kolorach
  • po 10-15 strączków żółtej i zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • garść grzybów mun
  • 5-6 dużych ząbków czosnku (wg upodobań)
  • oliwa do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1. Umyte i osuszone mięso pokroić na plastry grubości ok. 5mm, gotować ok. 5 minut w wodzie z sosem sojowym i solą.

2. Wyjąć łyżką cedzakową na sitko. W tej samej wodzie gotować grzyby mun przez ok. 5 minut, po czym wyjąć i pokroić. Wywar cały czas trzymać na ogniu.

3. Pokrojone warzywa (cebula w piórka, papryka w dużą kostkę, fasolka na kawałki) smażyć na 3 łyżkach oliwy przez 4-5 minut na dużym ogniu (warzywa powinny pozostać chrupiące i jędrne).

4. Wrzucić pokrojone grzyby mun i mięso, smażyć 2 minuty.

5. Zalać wrzącym wywarem, dodać czosnek i gotować ok. 2 minuty, aż wszystko się połączy i będzie gorące.
Podawać z ryżem ugotowanym z niewielką ilością soli.

Autor: czikirinda
Źródło: Milionkobieta.pl

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 1

Komentarze (2)

  • Alexia2016/03/02 14:18

    mEUzqYZsVkAV

    Twardy Szparag pisze:Akurat nazwy najmniej się czepaim. Niech sobie będzie elementem żartu słownego. To co jest w środku, jest już żartem w czystej postaci.

  • Parlin2016/02/14 09:35

    7cezaAEb5TS

    27/05/2010jesli o mnie chodzi to cenie ja za jej prtosote niski budzet (w sensie efektow) ale z cennym i trafiajacym przeslaniem. Oczywiscie wiele jest swietnych reklam ale malo jest AZ tak dobrych.VN:F [1.9.22_1171](from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)