Dieta Dla Zdrowia

Trójkąciki z ciasta francuskiego

PORCJA: 357 kcal Przygotowanie: ok. 45 minut Przepis na 4 porcje - 500g szpinaku -łyżka oliwy -1-2 ząbki czosnku -gałka muszkatołowa -łyżka orzeszków pinii (ew. płatków migdałowych ;) - 200g mrożonego francuskiego ciasta - 100g fety, tłuszcz do smarowania blachy - sól i pieprz.

Szpinak przebrać, odciąć ogonki. Liście wrzucić na 2 minuty do osolonego wrzątku. Odcedzić i posiekać. Oliwę rozgrzać. Wrzucić szpinak, chwilę smażyć. Doprawić obranym i przepuszczonym przez prasę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wymieszać z orzeszkami pinii lub płatkami migdałowymi (można je podprażyć na suchej patelni :). Ciasto lekko rozmrozić i niezbyt cienko rozwałkować. Pokroić w kwadraty. Na połowie każdego kwadratu ułożyć po porcji farszu i kawałku sera. Każdy kwadrat złożyć po przekątne. Posmarować roztrzepanym białkiem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec 30 minut w 180stC. Podawać na ciepło lub zimno. Polecam jako lekkie przekąski do winka ;)

Autor: Ewelina Dybicz
Źródło: Claudia- pismo dla kobiet

Oceń artykuł

Komentarze (1)

  • Elżbieta2011/08/23 08:10

    Trójkąciki z ciasta francuskiego

    Kiedyś nie przepadałam za szpinakiem ale dziś lubię dania z jego udziałem

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)