Dieta Dla Zdrowia

Salsa ogórkowa

Nie ma drugiego warzywa, które by tak orzeźwiało i gasiło pragnienie. Jest on również niskokaloryczny, bowiem 100 g tego warzywa dostarcza zaledwie 8 kcal. Oprócz tego, że odchudzają, ogórki przyczyniają się do szybszego usuwania toksyn z organizmu, działają moczopędnie oczyszczając organizm. Możemy zatem jeść ogórki bez ograniczeń, nie licząc kalorii ;) Świetnym sposobem na wykorzystanie ogórków z ogródka będzie przygotowanie z nich salsy! Skropienie wszystkiego sokiem z cytryny uwydatnia świeżość ogórków i nadaje salsie orzeźwiającego smaku. Salsę podajemy schłodzoną.

Składniki:

  • 2 długie zielone ogórki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli


Wykonanie:

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć z nasion i pokroić w niewielką kostkę. Czosnek drobno posiekać lub zmiażdżyć. Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę.
W misce wymieszać pokrojone ogórki, cebulę, czosnek, sok z cytryny, natkę pietruszki, kolendrę, koperek i sól. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego! :)

Autor: ilka_86

Oceń artykuł

Komentarze (1)

  • Loren2016/11/20 14:44

    maRuaTBVGs

    To think, I was coefusnd a minute ago.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)