Dieta Dla Zdrowia

Pyszna fasolka szparagowa z dodatkiem cytryny i orzechów włoskich

Przepyszne danie, lekkie i smaczne. Idealne dla osób dbających o linię.

Składniki:

Ilość porcji: 4

60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich

500 g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na 5 cm kawałki

2,5 łyżki roztopionego masła

1 cytryna: skórkę zetrzeć, sok wycisnąć

doprawić solą i pieprzem do smaku

Przygotowanie:

Czas przygotowania: ok. 30 min

Nagrzać piekarnik do 190°C. Ułożyć orzechy w jednej warstwie na blasze do pieczenia i prażyć w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią (ok 5-10 min).

Następnie ułożyć fasolkę na sicie garnka do gotowania na parze i postawić sito na garnku z 2,5 cm wrzątku. Gotować w ten sposób od 8 do 10 minut ? aż fasolka będzie miękka, ale wciąż jasnozielona.

Włożyć ugotowaną fasolkę do dużej miski i wymieszać z masłem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek lub salaterkę i posypać prażonymi orzechami.

Gotowe!

Autor: Dorka22
Źródło: www.pysznie.pl

Oceń artykuł

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)