Polędwiczki w czerwieni
W czerwieni papryki oczywiście. Kruche mięso wieprzowe, przełamane słodyczą papryki i delikatnością pieczarek smakuje każdemu. A w dodatku danie przyrządza się w mgnieniu oka!
Składniki (2 porcje):
* 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 300g
* 1 niewielka czerwona papryka
* 150g małych pieczarek
* 5 łyżek oliwy
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 1,5 cm, lekko zbić trzonkiem noża. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, włożyć mięso i na średnim ogniu smażyć po 3 minuty z każdej strony. Zdjąć na talerz, oprószyć solą i pieprzem.
Na patelnię wlać pozostałą oliwę, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki lub połówki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę.mięso i smażyć razem jeszcze ok. 5 minut, aż mięso będzie gotowe, ale jeszcze soczyste. Oprószyć pieprzem i wyłożyć na ogrzane talerze. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 6-8 minut, aż lekko się zrumienią. Dodać
Oceń artykuł
- Ocena: 5/5
- Głosów: 1
Brak komentarzy do tego artykułu.