Dieta Dla Zdrowia

Placek ryżowy

Przepyszny placuszek ryżowy :-)

Składniki

ilość sztuk: 1 blacha 23x33 cm

370 g (2 szklanki.) długoziarnistego białego ryżu

1400 ml (6 szklanki.) chudego mleka

1 łyżeczka soli

225 g masła

225 g serka śmietankowego

3 jajka

235 ml (1 szklanki.) kwaśnej śmietany

1 łyżeczka aromatu waniliowego

125 g (1 szklanki.) mąki

1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

80 g (1/2 szklanki.) złotych rodzynek

Metoda przygotowania

Przygotowanie:1 godz | Gotowanie:1 godz

1. W rondlu wymieszać ryż z mlekiem i solą, i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie całe mleko. Często mieszać.

2. Nagrzać piekarnik do 175°C. Natłuścić formę i posypać mąką.

3. W dużej misce dobrze wymieszać masło z serkiem śmietankowym.

4.W osobnej misce połączyć jajka ze śmietaną i wanilią. Dodać do masy z serkiem i dobrze wymieszać.

5. Dodać ostudzoną mieszankę z ryżem i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i ponownie starannie wymieszać. Dodać rodzynki.

6. Wlać ciasto do przygotowanej formy. Uklepać wierzch ciasta, aby nie było w nim żadnych pęcherzyków powietrza. Piec w temperaturze 175°C przez godzinę. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić ciasto w blaszce na jedną godzinę.

Autor: Kudlaczek
Źródło: www.gotowanie.pl

Oceń artykuł

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)