Dieta Dla Zdrowia

Nugettsy z kalafiora

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

Składniki: 1 kalafior, 1 jajko, bułka tarta łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Ugotowany kalafior myjemy, rozdzielamy na różyczki. Obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy do zarumienienia się bułki, na małej ilości oliwy, na patelni teflonowej.

Smacznego!

Autor: Nitka

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 2

Komentarze (1)

  • Marzena2011/08/01 14:10

    opinia

    Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.Wyprobowałam i polecam.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)