Dieta Dla Zdrowia

Leciutki suflet

Delikatny serowy suflet o lekkiej konsystencji. Idealny deser dla dwóch osób. I wbrew obiegowym opiniom, ten suflet nie jest wcale trudny do wykonania. A smakuje wyśmienicie.

Potrzebujemy:

70g sera Dor Blue (lub serka koziego)

25g serka śmietankowego

2 jajka

starta skórka z 1/2 cytryny

2 łyżki słodzika

szczypta soli

Mieszamy w misce serek śmietankowy, ser Dor Blue, żółtka i skórkę cytryny, dokładnie, aż do uzyskania bardzo gładkiej masy.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białko z solą, po ubiciu delikatnie dosypujemy słodzik. Do gładkiej masy serowej pomału dadajemy pianę i delikatnie mieszamy, aby wszystko się połączyło.

Przekładamy do dwóch żaroodpornych kubeczków (uprzednio posmarowanych odrobiną masła i obtoczonych słodzikiem)

Pieczemy przez ok. 12 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż do uzyskania rumianego koloru.

Prawda, że proste? A jakie smaczne!

Autor: Ania

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 5

Komentarze (2)

  • nina2012/10/20 19:28

    suflet

    Suflet to wyzwanie dla ambitnych. Najlepsi kucharze obawiają się, żeby nie opadł. Za tak ładnie wyrośnięty daję piątkę.

  • Marek2012/10/20 18:07

    czy smaczne?

    Czy smaczne wypróbuję jak zrobię, ale wygląda dość zachęcająco:)

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)