Dieta Dla Zdrowia

Lazania z warzyw

Jest to wegetariańskie danie. Przygotowanie do 80 minut. Pyszne na obiad, pożywne i pełne witamin. Wszystkie przepisy pochodzą z moich notatek na pyszne przypisy dietetyczne które przez kilka ostatnich lat znalazłam w internecie. Sprawdzone w praktyce.

Składniki:
makaron lasagne 9 płatów, cukinie 2, czerwona cebula 1, czerwone papryki 2, pomidory 8, passata pomidorowa 1 ? szklanki, śmietana 18% 150 ml, oleju 4 łyżki, tarty sera podpuszczkowego 2 łyżki, suszone oregano 1 łyżeczka, suszona bazylia 1 łyżeczka, sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cukinie i pomidorki należy umyć, pokroić w pasterki, natomiast paprykę umyć, oczyść z gniazd i pokroić w kostkę. Cebulę trzeba posiekać i podsmażyć na połowie oleju, dodać cukinię. Smażyć ok. 5 minut, mieszając. Następnie przełożyć do miseczki.
Pozostały olej rozgrzać i podsmażyć paprykę. Passatę przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami.
Wsypać połowę usmażonej cukinii z cebulą do naczynia żaroodpornego i polać 1/3 passaty. Przykryć trzema płatami makaronu. Następnie położyć paprykę, polać passatą i ułożyć drugą warstwę makaronu. Wyłożyć resztę cukinii z cebulą i posmarować passatą. A ostatnią warstwę makaronu polać śmietaną wymieszaną z serem i ułożyć pomidory.

Zapiekaj całość w temperaturze ok. 180 st. C przez 40 minut.

Smacznego!

Autor: Dominika Chmiel
Źródło: Zdjęcie ze strony: http://wizaz.pl/kulinaria/przepis_widok.php?id=1204

Oceń artykuł

Komentarze (1)

  • Fabioola2014/05/29 16:06

    jep4oP1x5

    Anoushka > Wiesz, ja też lubię te z głębokiego tłuszczu ale smażyć na głębokim tłuszczu to już wcale nie lubię.. Więc latem robię takie, dobre są naprawdę, nawet nie jako "zamiennik" dla tych smażonych w tłuszczu a po porstu dobre :-))) Mam nadzieję że Ci posmakują! :*margot > tak Alcia, jaja, ja lody robiłam słownie: 3 razy i to nawet bardziej wiosną niż latem.. Kwiatkami w cieście się pocieszam ;)chantel > Dziękuję! :-)))Jswm > Aniu, a wyrwałaś już te cukinie? Bo one mogą jeszcze zakwitnąć, do października czasem moim dziadkom kwitną? :-)Amber > Dało prztyczka w nos - dobrze powiedziane.. No nic, może za rok będzie mega-upalnie.. :)))Gosia > Gosiu, chyba pierwszy raz udało mi sie pokazać coś o czymś ktoś mf3wi że jest niskokaloryczne :D Ale polecam szczerze :-)))KaroLina > Karolu, z dziadkowej grządki tym razem ;) Ale może na Kleparzu są? Jak pędy sosny były?E, to nie o językowo-kulinarny puryzm tu chodziło, ona była po porstu niedobra ;)Ania > A wiesz, mi bardziej chodziło żeby oszczędzić sobie stania przy patelni z gorącym tłuszczem i dylematu co z nim pf3źniej zrobić niż o odchudzanie kwiatkf3w :)W Culinaria Italia też były z ricottą :)Ściskam rf3wnież Ania :)))

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)