Dieta Dla Zdrowia

Kurczak na piwie ( dosłownie nabity w butelkę ;)

Przedstawiony przeze mnie przepis może nie jest zbytnio dietetyczny ale zapewniam, że warto od czasu do czasu dla takiej pyszności zgrzeszyć ;P Przygotowanie: 20 minut + ok. 2 godz. pieczenia - kurczak (cały) - butelka ulubionego piwa (najlepiej z długą szyjką) - dowolne przyprawy (sól, pieprz, carry, przyprawa do kurczaka... co kto lubi ;) - czosnek, cebula (wg uznania, można zrezygnować).

UWAGA! NIE ODCINAĆ SKÓRKI Z SZYI ;)

Kurczaka umyć, nasmarować przyprawami zewnątrz, jak również wewnątrz ;) obrać czosnk, cebulę i kawałczki powpychać miedzy żebra kurczaka. Z zewnętrznej strony zrobić pare nacięć, w które również należy poupychać czosnek z cebulą. Można przygotować kurczaka dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki, lub przyprawić zaraz przez pieczeniem :) Butelkę dokładnie oczyścić z naklejek. Zrobić małe nacięcie w górnej części kuraka przy szyjce tak aby butelka mogła wystawać. Nadziać kurczaka na butelke. Skórką z szyi owinąć końcówkę butelki szczelnie aby wypływające z niej piwo opływało kurczaka z zewnątrz. Zachaczyć wykałaczką. Butelke z drobiem postawić na brytwankę. Otworzyć piwo, wsypać troszeczkę soli aby piwo wrzało. Piec ok 2 godzin w temp 180st C.

Do brytwanki można również wrzucić w połowie pieczenia ziemniaczki lub jakieś warzywka- co kto lubi ;)

SMACZNEGO ;)

Autor: artaurii
Źródło: Poczta pantoflowa ;)

Oceń artykuł

Komentarze (2)

  • Maverick2016/11/22 05:38

    a46UjNbGWOH2

    You're a real deep thkienr. Thanks for sharing.

  • Micheal2016/11/20 13:53

    0gocW45oto

    Great instghi! That's the answer we've been looking for.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)