Dieta Dla Zdrowia

Halibut w emulsji winnej z ziołami, na glazurowanej młodej marchewce ze szpinakiem

Przepis na danie, które powinno na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Przepyszny halibut, gotowany w wywarze z dodatkiem wina i przypraw, rozpływa się w ustach. Na lepsze trawienie wpływają czosnek, cebula, tymianek i anyż, a miód, szpinak i cytryna dostarczają cennych składników odżywczych ? witaminy C, beta-karotenu, magnezu i potasu. Dzięki kombinacji różnych przypraw nie użyto soli, która jest głównym wrogiem naszego organizmu. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Uczta dla podniebienia gwarantowana.

Składniki:

500 g fileta z halibuta

200 ml białego wytrawnego wina

40 g masła

2 ząbki czosnku

2 szt. cebuli dymki

1 pęczek świeżego tymianku

3 gałązki koperku

4 gwiazdki anyżu

8 młodych marchewek

300 g szpinaku

1 cytryna

10 g pieprzu zielonego w zalewie

100 ml oliwy

Zielone pesto:

100 g ogórka konserwowego

50 g kaparów

2 łyżki posiekanej kolendry

pół łyżeczki musztardy

20 g miodu

50 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Halibuta marynujemy w oliwie z posiekanym koperkiem. Przygotowujemy aromatyczny wywar do gotowania z wina, masła, dymki, czosnku, anyżu i kilku gałązek tymianku. Gdy wywar zacznie się gotować układamy w nim halibuta i gotujemy powoli ok. 8 minut. Składniki pesto dokładnie miksujemy i odstawiamy na 10 min, by się przegryzły. Marchewki obieramy, kroimy na pół wzdłuż i gotujemy na parze ok. 10 min, po czym wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Przesmażamy miód na patelni i dodajemy marchewkę. Doprawiamy sokiem cytryny i startą z niej skórką. Na końcu dodajemy szpinak i drobno pokrojony zielony pieprz. Układamy halibuta na marchewce i polewamy zielonym pesto.

Autor: Pascal Brodnicki
Źródło: Philipiak

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 1

Komentarze (3)

  • Bhashkar2015/07/14 10:17

    1jRtjUNB7YCe

    Oh wow! I've just done a little dance aruond the office (I'm meant to be working lol!) Thank you so much for picking my card too - and congratulations to Sandra for her beautiful card too, its gorgeous! Love Clairebears x

  • Iemah2015/07/11 13:59

    Wz9bGNxI6

    1.i accidently shecraed up kitkat and i found the ipod touch video and i clicked it,2. all three of you whats not so awesome about all three of you guys ,actually i wathched all your videos in 1 day i swear3.favouurite video is this video right here and the reason why is because you will never? get this oppertunity to get something that never even came out .so i hope i win thank you so much for this oppertunity

  • Saiful2015/07/10 07:08

    F1eTaUV9rTw

    pisze:Zgadzam się, tańsze wina dyskontowe, takie właśnie cisizene, krf3cisze i płycisze to takie winne epizody. Jednak niektf3re, sprzedawane zwłaszcza w krf3tkich seriach, np wina z Sardynii, Apulii czy Lacjum, okazują się nadspodziewanie dobre jak na świat polskiego taniego wina. I tym przypisałbym właśnie działanie edukacyjne, bowiem mimo swej efemeryczności mają jednak poprawne bukiety i kierunkują podniebienia na odpowiednią drogę. Muszę przy okazji z rozczarowaniem przyznać, że ostatnio dwukrotnie miałem nieprzyjemność obcowania z reprezentantami mainstreamu polskiej sytlistyki winiarskiej: carlo rossi czerwony oraz michel angelo. W przypadku pierwszego, ktf3re popiłem po ciekawym poludniowoafrykańskim rose, a ktf3re okazało się, zwłaszcza w kontraście, płynną i dość ohydną pianką marshmallow, odstawiłem kieliszek w ustronne miejsce, uwalniając się od konieczności odmowy dolewek. Za to w przypadku drugiego, musującego M-Angelo, ktf3re jest po prostu jednym wielkim NIC, wyraźnie odmf3wiłem dolewki zalecając gospodarzowi zachowanie reszty butelki na akcję protestacyjną z paleniem opon i rzucaniem koktajli w prezesf3w pewnie się nie zapali, ale za to jak uroczo się rozczłonkuje! Oceń komentarz 2 1

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)