Dieta Dla Zdrowia

Gotuj z ser(c)em!

Nabiał, skarbnica odżywczych składników, jest niezbędnym elementem prawidłowej diety. Mleko i jego przetwory powinno uzupełniać nasze posiłki codziennie. Co wybrać, by nie popaść w nabiałową monotonię? Sery, na serio!

Ser biały

Miękki i delikatny, dostępny w wielu wariantach: chudy, tłusty i półtłusty, zatem każdy może wybrać dla siebie odpowiedni. Jest uniwersalny, można przyrządzić go na słodko: jest bazą do stworzenia sernika, leniwych klusek, naleśników czy świątecznej paschy. W połączeniu z owocami, bakaliami, konfiturą i czekoladą jest ucztą dla podniebienia! W wersji pikantniejszej niezastąpiony w postaci twarożku lub pasty – idealnie komponuje się z warzywami, ziołami i rybami!

Ser żółty

Ile zakątków świata, tyle jego odmian. W plasterkach i starty dodaje smaku oraz dekoruje sałatki, koreczki, kanapki. Stopiony pokrywa wdzięczne oblicze pizzy i zapiekanek, wnętrze tostów i hamburgerów. Uniwersalny, wyśmienicie smakuje z grzybami (zwłaszcza pieczarkami i kurkami), warzywami i ziołami, a także rybami, drobiem i czerwonym mięsem. Kocha keczup!

Serek topiony

Niewielki trójkącik lub kostka, a tyle smaku! To dietetyczny zastępnik masła w licznych opcjach smakowych: od śmietankowego po szynkowy. Przyjemnie łączy się smakowo z nowalijkami, wędlinami i innymi serami. Idealny, nie tylko dzięki swojej akuratnej ilości i praktycznemu opakowaniu, na biwak, ale także przy przygotowaniu wyszukanych sosów i zup.

Mozzarella

Włoskie potrawy bez niej być nie mogą! Dostępna najczęściej w formie kuleczek w zalewie zawsze powinna gościć w naszej lodówce! Idealnie komponuje się z pomidorami, oliwą i ziołami. Świetna do sałatek i zapiekanek. W wersji ciepłej pasuje do pieczarek, bakłażana, cukinii, ziemniaków, wzbogaca dania z ryb i drobiu. Taka mała kuleczka, a współtworzy niesamowite arcydzieło kulinarne!

Ser pleśniowy

Niektórych odstrasza wyglądem, a nie powinien. Dostępnych jest wiele jego rodzajów – od białego po zielony. Każdy ma odmienne walory smakowe, wszystkie jednak oryginalne i niezastąpione. Może być zjadany na surowo jako przekąska w sałatkach i koreczkach lub na ciepło, jako składnik sosów,  dodatek do pieczonych warzyw czy ryb. Idealnie pasuje do białego wina i bakalii.

Feta

Grecka sałatka bez fety to grzech. I nie tylko ona! Białe kosteczki wspaniale urozmaicają warzywne mieszanki, rybne przysmaki, czy mięsne rarytasy. Idealnie komponuje się z oliwą i sosem balsamicznym, lubi oliwki, zwłaszcza ciemne. Najsmaczniejsza na zimno, ale ma też fanów wersji hot.

Oscypek

Dobry, bo polski! Wędzony góralski ser jest niepowtarzalny! I choć najdoskonalej smakuje pod Tatrami, w domu też można zjeść go z przyjemnością. Wielbiciele oscypków są podzieleni w kwestii podania: jedni kochają prosto z wędzarni, inni grillowanego z dodatkiem żurawiny. Uczta, że hej!

Ser… decznie polecany

Ulubiony ser warto mieć… w lodówce. Można wyczarować z niego cuda! I nawet niezapowiedzianych gości zabrać, dzięki niemu, w smakowitą kulinarną podróż w najodleglejsze zakątki świata (i najwyższe szczyty Tatr!).

Autor: Dorota Bełtkiewicz
Źródło: Bank zdjęć sxc.hu

Oceń artykuł

Komentarze (10)

  • here2017/06/07 21:28

    http://www.coool-shop.com/

    Many thanks a whole lot for sharing! I will definitely be back.

  • Sukkhjeephak2015/07/14 10:13

    PK6ZCXMDgG

    past life theories are all over the map. some polpee believe we were all created at the same time as the god entity separated itself to learn and grow. and well i do adhere to that theory. under that classification, the idea of an old soul doesn't technicality exist, but in terms of someone who's soul development is further advanced, there are potential markers of that but again these theories are kind of all over the map. i've heard of pisces rising referring to old souls , or pisces 12th yes. or the node. pisces placements in those karmic positions, also saturn and pluto probably ( not sure and not like any of us has that lol ) along with a large clump of planets in one sign or in opposing signs, and especially those karmic planets being included in that configuration or at 29 degrees or involving the sun or the nodes, seem to suggest that a person is headed for a new level of soul development. finishing up the old, moving onto the new. in the case of these being in pisces, i think that if you do it right, you might not be back next life. lol.

  • Carin2015/07/11 13:57

    rQLik0SX

    Ach, ist doch eine ganz nette Idee und die Umsetzung ist technisch ullbaungich gut. Und wenn wir fcber das Motiv nachdenken also ich finde ja schon, das Polizisten vor allem im Auflauf durch die Uniformen eher nicht-menschlich (unmenschlich?) wirken. Die Skulptur zeigt in diesem Falle, dass es eben doch nur Menschen sind Zumindest hat er aus einer witzigen Idee etwas echt gutes gemacht (ich dachte im ersten Moment, es ist ein Foto einer tatse4chlichen Person, ihr auch o_O??)Aber ob die gute Petra weidf, dass es strafbar ist, vor Hauseinge4nge zu pieseln??

  • Ruby2015/07/10 03:35

    KFgBz6Mm

    Tapez votre commentaire Vous pevuoz utiliser ces mots-cle9s HTML : Notifiez-moi des commentaires e0 venir via e9mail. Vous pevuoz aussi sans commenter.

  • Vanessa2011/10/04 00:04

    Mniam!

    Kocham sery, zwłaszcza pleśniowe!!

  • syla_sala2011/09/18 22:03

    Serki są pyszne!!

    Przyjemny tekst, aż ślinka cieknie, ale o tej poże serków sobie lepiej nie serowować!! Ja uwielbiam biały serek z rzodkiewką, szczypiorkiem i gruntowym ogóreczkiem, mmm, ale to na jutrzejsze śniadanko!!

  • Annie2011/09/03 09:42

    Tak, lazur jest bomba na ciepło!

    Ja dodaję do kurczaka, ryb, ziemniaczków. Czosnek podkreśla smak takiego sosu.

  • GoHa2011/08/28 21:31

    Ser pleśniowy

    Z serów pleśniowych najbardziej lubię lazura - sos z niego idealnie komponuje się ze szpinakiem, brokułami i rybami! Fajny i przydatny tekst. Mała serowa encyklopedia.

  • ada2011/08/23 16:17

    super-ser

    Super artykuł - wszystkie sery w jednym miejscu. Ja w kuchni uwielbiam mieszać sery np. na pizzy, wychodzi wtedy Quatro Fromaggi (feta, gouda, oscypaek, mozarella z ziołami prowansalskimi). Polecem, warto spróbować!

  • syla_sala2011/08/22 16:33

    Yes, ser! :-)

    Ciekawy artykuł. Ja często dodaję oscypki do sałatek. Nie ma to, jak te prawdziwe z Zakopanego, ostatnio przywiozłam z urlopu. Pycha! Polcam wszystkim!

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)