Dieta Dla Zdrowia

DOMOWY CHLEB

Nie ma nic lepszego od kromki świeżo upieczonego chleba z pachnącą skórką. A co dopiero mówić, gdy taki chleb przyrządzimy samodzielnie! Zostań zatem domowym piekarzem i sprawiaj taką przyjemność swojej rodzinie jak najczęściej. Podstawą każdego chleba jest mąka. Jej wybór zależy od tego, jaki chleb chcesz upiec, biały czy ciemny, czyli z mąki razowej (tylko raz mielonej). Mąkę pszenną kupisz w każdym sklepie. Żytniej i innych mniej popularnych gatunków (jęczmiennej, orkiszowej, ryżowej) szukaj w punktach ze zdrową żywnością. Możesz też posłużyć się gotowymi mieszankami. Dostępne są one w supermarketach spożywczych.

Mój przepis na chlebek:
- 1 litr ciepłej wody, można połączyć z mlekiem pół na pół
- 40 g drożdży dłużej rośnie ale nie czuć drożdży,
- 1 łyżka czubata soli,
- 3-4 łyżki oliwy, Golden Drop
- 1 szklanka otrąb pszennych,
- 1 kg mąki można użyć pól na pól z żytnią

- Dodać:
- 1/2 szklanki siemienia lnianego,
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
- 1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej.
Mieszamy drożdże z ciepłą wodą , potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. W międzyczasie wykładamy papierem do pieczenia 2 keksówki. Po ok. 20 min. od wymieszania ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 1000C. (temperatura 1000C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta). Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek . Pieczemy w temperaturze 2000C ok. 30-40 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki.
Pychota!



Autor: angat
Źródło: http://www.kobieta.pl/gotowanie/wokol-stolu/zobacz/artykul/sztuka-pieczenia-chleba/

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 1

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)