Dieta Dla Zdrowia

Dietetyczna zupa z bakłażanów

Bakłażany mają mało kalorii, niewiele sodu, a za to dużo potasu, fosforu i wapnia. Doskonale regulują gospodarkę wodną organizmu, co jest bardzo pomocne podczas diety. Obniżają poziom cholesterolu.

Składniki: 1 baklażan, 3 pomidory, 1/2 litra wywaru z warzyw, 2 łyżki oliwy, sól,bazylia, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz bialy, łyżeczka octu balsamicznego.

Przygotowanie:
Bakłażana umyć, obrać i pokroić w kostke. Posolić na durszlaku i odstawić na 15 minut. Potem osuszyć. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojonego w kostkę bakłażana. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory,przeciśnięty czosnek i łyżeczkę bazylii. Doprawić pieprzem. Pomidory dusić kilka minut, a następnie pzrełozyć do garnka, zalać wywarem z warzyw i zagotować. Przyprawić solą ziołową do smaku. Przed podaniem wlać do zupy ocet balsamiczny. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

Autor: barara

Oceń artykuł

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)