Dieta Dla Zdrowia

Czas na szparagi

Rozpoczął się czas na szparagi. Cieszmy się nimi póki są, bo to warzywa lekkie, nietuczące i pełne fantazji.

Białe szparagi są delikatniejsze w smaku, jednak ze względu na włókna wymagają grubszego obierania. Zielonych czasem nie trzeba wcale obierać i łatwiej je kupić, bo sezon na nie trwa dłużej. Aby sprawdzić czy są świeże, należy złamać łodyżkę- powinna być sprężysta i soczysta.

Surowe szparagi przechowujmy w lodówce, owinięte wilgotną ścierką. Zamiast w wodzie, spróbujmy ugotować je w mleku, będą wtedy delikatniejsze. Nie należy ich rozgotować, najlepiej wyciągnąć kiedy są jeszcze lekko twardawe, aby doszły na talerzyku.

Podczas gotowania główki szparagów powinny wystawać z wody- gotują się najszybciej. Dobrze jest związać warzywa w pęczek i gotować na stojąco w wąskim garnku.

Oto przepis na szybkie pyszne danie:

- 20 zielonych szparagów
- 20 plasterków wędzonego boczku
- olej, sól

Oskrobane szparagi opłukać, odciąć końcówki, związać w pęczek i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Osączone i wystudzone owinąć plasterkami boczku. Smażyć na gorącym oleju na patelni (z dwóch stron aż boczek się lekko zarumieni). Podawać gorące z dipem czosnkowym.

Autor: wojteks

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 20

Komentarze (6)

  • martka2011/05/26 21:04

    nie lubie

    nie znoszę szparagów. są jakieś takie zatykające :/

  • syla_sala2011/05/23 17:56

    boczek - nie

    mnie też boczek nie przekonuje. i swoją drogą, jak warzywa mogą być "pełne fantazji"? hehe! no, ale warto polować na szparagi, póki na nie sezon!

  • kala2011/05/19 21:46

    boczek?

    może i pycha, jednak ten boczek jakoś mnie nie przekonuje. ale pewnie mówię tak dlatego, że nawet jak sobie lekko pofolguję, to od razu utyję. czysta zazdrość :)

  • babaaa2011/05/18 15:55

    Pycha!

    Pycha!

  • babaaa2011/05/18 15:55

    Pycha!

    Pycha!

  • Marylka2011/05/18 15:48

    mniam!

    Uwielbiam szparagi, teraz jest sezon na nie. Są najlepsze, młodziutkie, świeżutkie, mniam!

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)