Dieta Dla Zdrowia

Cukinia Faszerowana KONKURS

Zaletą cukini jest wyborny, delikatny smak. Można ją spożywać ugotowaną, smażoną, duszoną, zapiekaną lub bardzo młodą - surową w sałatkach. Cukinia Faszerowana doskonale sprawdza się na obiad lub na wykwintną kolację.

4 średnie cukinie, 
100g ryżu białego długoziarnistego,
250g mięsa mielonego wieprzowego,
100g startego żółtego sera,
marchewka,
cebula,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
ząbek czosnku,
sól, pieprz, słodka papryka,majeranek do smaku.

Cukinię umyć, przekroić na pół usunąć miąższ. Połówki
posolić i odstawić na 30 minut. Kiedy puszczą sok wypłukać wodą
i osuszyć. Ryż ugotować. Pietruszkę, marchewkę zetrzeć na
tarce o dużych oczkach, cebulę, czosnek pokroić w bardzo małą kostkę.
Wszystko wrzucić na patelnię, dodać mięso mielone i podlać niewielką
ilością wody. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Wszystko wymieszać z ugotowanym
ryżem, natką pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, słodką
papryką. Faszerowane cukinie ułożyć na blasze, podlać wodą.
Zapiekać przez 45 minut, w temperaturze 180stopni C ( w czasie zapiekania
dolewać wodę). Na 5 minut przed końcem zapiekania wierz posypać startym żółtym serem.

Autor: eluchap

Oceń artykuł

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)