Dieta Dla Zdrowia

Ciasto z buraczków

Oto propozycja ciasta, którym ostatnio zaskoczyłam całą rodzinkę. I co ciekawe, nikt nie zgadł, skąd pochodzi różowy kolor. Ciasto buraczkowe jest oryginalne, mało kaloryczne, wilgotne i pyszne.

Składniki:

trzy surowe, drobno starte buraczki

1 szklanka mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej BIO)

jedna łyżeczka soku z cytryny

szczypta cynamonu

szczypta imbiru

pół szklanki cukru (lub słodzik)

2 łyżki oleju

3 jajka

Przygotowanie:

Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, potem dodać żółtka. Buraczki wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, połączyc z masą z jajek. Wylać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku, w 180 stopniach. Ja piekłam ok. 50 minut, ale trzeba sprawdzać patyczkiem.

Gwarantuję piękny kolor i obłędny smak.

Autor: danuta

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 5

Komentarze (1)

  • karolina2012/10/20 17:38

    ciekawy pomysł

    Słyszałam już o cieście z marchewką, ale z buraczkami? Ciekawa jestem jak smakuje. Na pewno wypróbuję przepis, dzięki.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)