Dieta Dla Zdrowia

Chłodnik po hiszpańsku

Wspominałam już, że kocham Hiszpanię, a kuchnię śródziemnomorską uważam za niekwestionowany cud świata? Jeśli nie, zróbcie Gazpacho i przekonajcie się sami!

Podstawą Gazpacho są bardzo dojrzałe pomidory i dobrej jakości oliwa z oliwek. Jeśli to mamy zapewnione, reszta pójdzie jak z płatka!

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,

  • 2 papryki,

  • ogórek,

  • 3 ząbki czosnku,

  • czerwona cebula,

  • kilka kropli octu winnego,

  • świeża bazylia,

  • sól,

  • pieprz,

  • pół szklanki oliwy.

Pomidory należy obrać ze skórki i usunąć z nich nasionka. Tak samo z ogórka. Z papryki również należy usunąć nasiona.

Obierz cebulę i czosnek. Następnie drobno je posiekaj.

Przygotowane warzywa należy umieścić w malakserze wraz z octem i oliwą z oliwek. Przypraw solą i pieprzem. Na koniec dokładnie zmiksuj składniki, by utworzyły jedwabiście gładką masę. Dodaj posiekaną bazylię.

Tak przygotowaną zupę należy podawać schłodzoną. Wszystkim życzę smacznego!

Wszak pora roku nie sprzyja jedzeniu chłodników, jednak chciałam wszystkim "chociaż na chwilkę" przypomnieć gorące wakacje. Jeszcze kilka miesięcy, a palące słońce zmusi nas do spałaszowania czegoś na zimno.


I co? Zgadzacie się ze mną, że Gazpacho jest najlepsze na świecie? ;)

Autor: Jagoda

Oceń artykuł

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)