Dieta Dla Zdrowia

Cannelloni bolognese

Cannelloni wypełnione sosem bolognese to gratka dla fanów kuchni włoskiej. Pyszne, mięsne rurki to świetny odpowiednik spaghetti. Oto przepis na ekspresową wersję tego dania.

Składniki:

  • 15 rurek cannelloni
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 małe cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 50 dag tartej mozzarelli
  • 1 łyżka oleju
  • zioła włoskie
  • sól

Przygotowanie:

1. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Lekko podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pomidory z puszki. Marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach, dorzucamy do pomidorów. Chwilę dusimy. Jeśli masz do dyspozycji mikser, możesz wrzucić razem wszystkie składniki i zmiksować. Odlej troszkę sosu. Będzie Ci potrzebny do polania.
2. Dodajemy mięso, energicznie mieszamy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dopraw. Gotujemy ok. 20 minut.
3. Cannelloni gotujemy (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Dzięki temu nie będziesz już musiała zapiekać makaronu i danie będzie gotowe szybciej.
4. Natychmiast po ugotowaniu napełniamy rurki farszem (jeśli nie zrobisz tego od razu, makaron się sklei).
5. Wierzch polej sosem, który wcześniej odstawiłaś. Posyp mozzarellą.

Autor: czikirinda
Źródło: Milionkobieta.pl

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 1

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)