Dieta Dla Zdrowia

Łosoś z pesto

Przepis dla dwojga

Składniki: 2 filety z łososia, po 150g, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki płynnego miodu, łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki startego imbiru.
Na pesto: 4 połówki suszonych pomidorów + 2 łyżkiu oleju z puszki po pomidorach, pęczek świeżej bazylii, łyżka orzechów pinii, łyżka startego parmezanu.

Łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Połącz miód, imbir, sok z cytryny, sos sojowy i podgrzewaj, aż miód się rozpuści. Wystudź marynatę, a potem zanurz w niej rybę. Pozostaw na kilka godzin, odsącz. Piecz 15-20 minut na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
Zmiksuj składniki pesto, stopniowo dolewając oliwę oraz ewentualnie rozcięczając pesto odrobiną wody.
Na talerzach ułóż pesto, potem upieczony filet. Udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.

Smacznego!

Autor: MajaMaja

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 1

Komentarze (4)

  • Dea2015/07/14 10:10

    ymWl67r1M

    Hi there! I just wandered over here...well, I don't know how! I'm doing the Cottage Charm Giveawy on my site and was fwnlooilg comments and links and ended up here. And I LOVE your blog! It's awesome! I'm adding it to my blogroll right now! I'm so glad I found it!!!! ~A :-)

  • Silisto2015/07/11 13:53

    m5lrcNBazMPF

    Die Bepelzten sind zwischendurch gerne draudfen - sie mf6gen es, wenn sie mit Schneebe4llen bseeiplt werden, die sie fangen dfcrfen. :-)@ Milliways: :-)@ sammelhamster: Die Zeit im Hessischen fehlt mir offensichtlich... ;-)@ nata: Er passt! ;-)@ Renate: We4rmende winterliche Getre4nke sind schon praktisch... ;-)Danke, Euch auch!!! @ Hannes: Finde ich auch. Inzwischen haben wir auch die alkoholfreie Variante getestet, schmeckt eigentlich alles lecker. @ Sivie: Danke, Euch auch! :-)@ Ute: Das mit der Zimtstange ist natfcrlich eine super Idee, damit we4re es perfekt gewesen... Interessant mit der Sahnehaube, auf die Idee we4re ich nie gekommen. Toll, danke ffcr den Tipp, das muss ich mal probieren. :-)

  • Julie2015/07/09 23:02

    mkrGjycZ

    Super przepis, dzjeukie :) Ale ja nie mialam akurat pieczarek, wiec uzylam por do sosu. Na patelnie czosnek i por pokrojony na drobno. Pozniej zalalam woda zeby udusic i doprawilam sola i pieprzem, i dodalam smietanke 36%. Przepyszny i gesty sosik wyszedl :) Pozdrawiam :)

  • Dorota2012/04/14 13:23

    łosoś z pesto

    Moja wyobraźnia szaleje z zachwytu - musi być pyszne! A do tego sałata z lekkim sosem. Na pewno wypróbuję.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)