Dieta Dla Zdrowia

Wszechstronny FENKUŁ

Fenkuł, zwany także koprem włoskim, jest warzywem doskonałym na wszelkie dolegliwości. Pomaga na niemowlęce kolki, wzmaga laktację u młodych mam. Leczy z kaszlu i pomaga w walce z grypą. Działa też jako afrodyzjak.

Fenkuł jest niezwykle bogaty w witaminę C. Już jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie  na tę witaminę. Jest ona bardzo ważnym składnikiem diety, gdyż należy do grupy przeciwutleniaczy. Efektywnie neutralizuje wolne rodniki i chroni układ krwionośny. Wzmaga także siły obronne organizmu i pobudza układ immunologiczny do pracy. Koper zawiera spore ilości potasu, który obniża ciśnienie tętnicze i chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych, udarami i zawałami. Obecny w fenkule błonnik pokarmowy wiąże cholesterol, metale ciężkie i szkodliwe produkty przemiany materii, usuwając je wraz z kałem. Z uwagi na niską wartość kaloryczną koper stanowi surowiec bardzo pożądany w dietach odchudzających.

Fenkuł na zdrowie

Koper włoski posiada właściwości lecznicze. Surowcem zielarskim są owoce zawierające olejki eteryczne, flawonoidy, związki białkowe oraz tłusty olej. Najbardziej cenny w koprze włoskim jest olejek lotny, w którego skład wchodzą m.in. rozkurczający anetol i wykrztuśny fenchon. Największą moc posiadają olejki eteryczne, które działają wiatropędnie, pozwalając na pozbycie się wzdęć i rozluźnienie skurczonych jelit i "ściśniętego" żołądka. Te cechy kopru wykorzystywane są na szeroką skalę przez pediatrów, którzy często polecają młodym mamom herbatki i kropelki z kopru włoskiego jako skuteczny środek na kolki niemowlęce. Dodatek kopru stosuje się również w wielu odżywkach i herbatkach dla najmłodszych. Koper wzmaga również produkcję mleka u młodych mam karmiących piersią. Znane są również  właściwości wykrztuśne kopru włoskiego. Zawarte w nim substancje posiadają zdolność rozrzedzania zalegającego śluzu w oskrzelach, dzięki czemu łatwiej wykaszleć go na zewnątrz. Syrop z kopru włoskiego pomaga przy suchym i męczącym kaszlu. Dolegliwości grypowe łagodzi domowy wywar z kopru. Działanie dezynfekujące kopru docenili już nasi przodkowie, którzy wywarem z nasion przemywali rany. Nacierali też nim skórę włosów, co miało gwarantować szybki porost. Bulwy zaś żuto w celu wyczyszczenia zębów.

Koper włoski w kuchni

Fenkuł jest używany jako roślina przyprawowa o silnie anyżowym zapachu. Często bywa dodawany do aromatycznych mieszanek ziołowych przeznaczonych do zup. Niekiedy używa się go jako dodatku do kompotów, słodkich sosów, kapusty czy buraczków ćwikłowych. Niedawno pojawił się w składzie soków przeznaczonych dla małych dzieci. Można go spożywać jak warzywo, na surowo, gotowany, grillowany czy duszony. Warto go wypróbować z gotowanymi brokułami lub kalafiorem oraz z ziemniakami w mundurkach. Liście można dusić i miksować- idealne do zupy krem. Zielonymi gałązkami można nie tylko aromatyzować, ale także dekorować potrawy. W krajach śródziemnomorskich  z walcowatych bulw po usunięciu twardego środka przygotowuje się sałatki, zapiekanki, potrawki o słodko-korzennym smaku i anyżkowym zapachu. Jeśli ktoś nie przepada za anyżkowym smakiem kopru może spożywać warzywo na ciepło, wówczas traci ono charakterystyczny posmak. Drobno pokrojony sprawdza się jako dodatek do sałatek z pomarańczą, gruszką  i melonem.


Na Miłość

Fenkuł jest wykorzystywany jako środek pobudzający seksualnie i wzmacniający potencję u mężczyzn. W czasach antycznych kobiety raczyły swych kochanków zupą fenkułową. W starożytnych Indiach przygotowywano napój o afrodyzjakalnych mocach. Sok wyciśnięty z kopru włoskiego mieszano z miodem i lukrecją, a na koniec dodawano mleka. Dziś sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy jest uznawana za doskonałe danie na kolacje we dwoje. Działa relaksująco na system nerwowy i wzmaga podniecenie.

Na zakupach

W sklepie warto zwrócić uwagę na wygląd fenkuła:
-kupować jedynie okazy posiadające twardą i jasną bulwę i zielone pędy oraz charakterystyczny zapach anyżu,
-okazy zwiędnięte lub ściemniałe lepiej odłożyć,
-nie kupować warzyw poprzerastanych i gumowo -miękkich-są zazwyczaj stare i po ugotowaniu łykowate,
-świeże warzywo można przechowywać w pojemniku w lodówce przez ok. 2 tygodnie.

Autor: Marianna Świątkiewicz - Ekspert DietaDlaZdrowia.pl

Oceń artykuł

Komentarze (8)

  • seo2016/11/15 22:46

    http://www.SEORankingLinks.us/

    Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

  • seo2016/06/18 19:11

    http://www.SEORankingLinks.com/

    Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

  • Reva2016/04/08 13:33

    mlb shop cyber monday coupon code

    Coach men factory outlet online mllb shokp cyber monday coupon code Coach factory outlet on sale

  • Ahron2016/03/02 14:18

    buVDtud0c

    Ciekawi mnie, jak sobie z tym poradziłaś. I co w końcu z Pakistaneczką?Czekaj, a może factnkzyie rozpropagowałabyś polski przepis na domowy chleb? Zrobiłabyś jakieś warsztaty dla rodzicf3w i dzieci w szkole?Mogłabyś przynieść swf3j chleb, pokroić na malutkie kawałeczki, poczęstować dzieci i zaprosić rodzicf3w na warsztaty w szkole. Powiedziałabyś, cytując Jednoliterową, że w Polsce znamy takie czary, że potrafimy robić chleb tylko z mąki. Kto przyniesie słoik, to dostanie trochę magicznego zaczynu do hodowania chleba :) A na końcu zachęciłabyś ich do dzielenia się i przepisem i zaczynem dalej. Za kilka lat cała Azja piekła by magiczny chleb z Polski :)Tylko nie wiem, jak to się ma do miejscowych cen prądu...

  • Bimalyadav2016/02/14 09:39

    0qT6wu4cvOrm

    Ogf3rki małosolne goszczą w słoju na papreacie kuchennym przez cały sezon. Nawet teraz już mogę je wcinać, mimo że z wakacji wrf3ciłam 3 dni temu. Ja w tym roku zrobię porcję Twoich krokodylkf3w i obowiązkowo ze dwie porcje musztardowych, ale i o kiszonych będę pamiętać.

  • Louie2016/02/07 06:57

    Nebraska Cornhuskers Jersey

    cheap jerseys wholesale Nebraska Cornhuskers Jersey cheap jerseys

  • Karanka2016/01/16 19:50

    Fenkul

    Uwielbiam fenkuł!! ostatnio dodaję go do chyba każdego możliwego dania jakie robię, u mnie w domu już chyba mają mnie za to dosyć ;p dobre przepisy są na http://fenkul.pl i durszlaku, ja to chyba najbardziej polecam duszenie kopru w smietanie

  • acai original opinie2015/11/23 15:36

    http://acai-review.com/

    Fantastyczny opis, gratuluję kreatywnego i sprytnego podejścia do tematu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)