Dieta Dla Zdrowia

Wielka zdrowa słodycz!

Citrullus vulgaris L po raz pierwszy został opisany w Bilblii.Ten przepyszny owoc jest uprawiany od wieków w Indiach i Chinach. Istniej teoria, że pochodzi z Afryki, skąd przybył do Egptu, gdzie jest przedstawiany na malowidłach ściennych w starożytnych grobowcach jako wyśmienity rarytas. Arbuzy przybyły do Europy w ok. XII wieku. W Polsce początki uprawy Citrullus vulgaris L sięgają XVI w.

Wodny Melon

W Arbuzie jest aż 92% wody, czyli jest to najbardziej wodnisty owoc. Doskonale gasi pragnienie za sprawą kwasu cytrynowego i jabłkowego. Już niewielka jego ilość doskonale zaspokaja apetyt i pozostawia uczucie sytości na długi czas. Arbuz dostarcza 15kcal w 100g. Ten słodki owoc jest także bogactwem składników takich jak: ok. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia , 8 mg% chloru tyle samo sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi oraz witamin: 0,03 mg% B1, 0,04 mg% B2 i 6 mg% C.

Na Zdrowie

Ze względu na niską zawartość cukru zalecany jest diabetykom, jak również osobom dbającym o sylwetkę, korzystnie wpływa na układ trawienny i polepsza przemianę materii. Występujące w owocu karotenoidy i duże ilości witaminy C skutecznie zapobiegają miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu, a w mniejszym stopniu także zapobiegają nowotworom.

Citrullus vulgaris L jest moczopędny, polecany w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. W arbuzie występuje błonnik pokarmowy, który wzmaga procesy trawienne, przyspieszając perystaltykę jelit. Sok z arbuza wpływa tonizująco na cerę - zawarte w nim enzymy działają ściągająco, dlatego używany jest także jako naturalny środek przeciwzmarszczkowy i oczyszczający. Arbuz wykorzystywany jest także przy leczeniu stanów zapalnych skóry oraz tzw. zajadów, czy wyprysków

Orzeźwiające drinki

Arbuz nadaje się idealnie na letnie drinki. Jest wiele sposobów na przyrządzenie owocowego napoju alkoholowego. W shakerze zgnieść porcję arbuza razem z cukrem. Dodać wódkę lub rum i uzupełnić shaker lodem. Wymieszać dobrze wszystko i przelać do szklanek. Szybkim sposobem na alkoholowy deser jest wycięcie małego otworu w arbuzie, w który mocujemy gwint butelki wódki i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki, ąż cały owoc przesiąknie trunkiem. Na koniec można skropić cytryną i posypać cukrem pudrem.

Autor: Mgr Marianna Świątkiewicz - dietetyk DietaDlazdrowia.pl

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 1

Komentarze (7)

  • Maggie2017/04/30 16:42

    EGkude9n

    Heck of a job there, it ablsoutely helps me out.

  • Kaleigh2017/04/27 19:55

    b5ocFmfHF

    WOWSERS! This card is just BET!UIFALU!!!I have been coloring on the kraft cardstock as well. And OMG I love it too. Isn't it fun!!!!!Thanks for inspiration! HUGS..PEGGY

  • kala2011/06/11 22:24

    markety

    nooo, ale nie ma co generalizować naprawdę można kupić słodziutkie arbuzy

  • martka2011/06/09 11:55

    zgadzam się

    łukasz, zgadzam się z Tobą. ostatnio jak kupiłam, to to był jakiś przeźroczysty dramat

  • łukasz2011/06/07 22:50

    markety

    żałuję tylko, że tak ciężko znaleźć dobrego arbuza w marketach

  • martka2011/06/07 22:34

    drinki

    drinki pierwsza klasa

  • kala2011/06/07 21:49

    arbuz na okrągło

    arbuza mogłabym jeść niemalże non stop. dobrze, że jest tak niskokaloryczny bo mogłabym zjeść i cały kilogram!

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)