Dieta Dla Zdrowia

Probiotyki- Twój przyjaciel

Kiedy lekarz przepisuje Ci antybiotyki zazwyczaj zaleca również probiotyk, czy zastanawiałeś się dlaczego? Może Ci się wydawać, że jest to kolejna kapsułka z lekiem do połknięcia, ale prawda jest inna.

Żywe kapsułki

Ta kapsułka nie zawiera substancji chemicznej, ale żywe zliofilizowane drobnoustroje. Probiotyki, wg jednej z powszechnie akceptowanej definicji FAO/WHO, to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny efekt zdrowotny. Do drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale nie tylko.

Nie każdy probiotyk jest idealny

Aby probiotyk uznać za idealny musi spełnić kilka warunków: powinien mieć ludzkie pochodzenie, oporność na działanie kwasu solnego i żółci, zdolność do zasiedlania przewodu pokarmowego i przylegania do nabłonka jelitowego, wytwarzać substancje przeciwdrobnoustrojowe, korzystnie oddziaływać na zdrowie człowieka oraz być bezpiecznym w stosowaniu. Sposób działania probiotyków nie został jeszcze dobrze poznany. Korzystne ich oddziaływanie na organizm człowieka wiąże się z wypieraniem bakterii chorobotwórczych z układu pokarmowego oraz wpływem na układ odpornościowy. Z tego względu probiotyki zaleca się w leczeniu ostrej biegunki o podłożu bakteryjnym lub rotawirusowym, biegunki poantybiotykowej i podróżnych, chorobie wrzodowej, nietolerancji laktozy, w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, w zespole jelita nadwrażliwego, w alergiach pokarmowych, w profilaktyce zaparć (zwiększają perystaltykę jelit) oraz przy obniżonej odporności organizmu.

Gdzie znaleźć probiotyki?

Szukaj ich nie tylko w aptece jako preparatów farmaceutycznych lub suplementów diety, ale także w żywności. Ich najlepszym źródłem w żywności są jogurty, kefiry, mleko acidofilne i kiszone warzywa. W tradycyjnych produktach spożywczych są to jednak inne szczepy bakterii niż w preparatach farmaceutycznych, choć wykazują podobne działanie. Wraz z rozwojem technologii i nauki, wprowadzono do przemysłu mleczarskiego dodatek do tradycyjnych szczepów bakterii fermentacji mlekowej specjalnie wyselekcjonowanych kultur bakterii, będących probiotykami.

To idzie nowość!

Nowością na naszym rynku są produkty powstałe w wyniku procesów fermentacyjnych prowadzonych z udziałem bakterii probiotycznych, o udokumentowanych w badaniach klinicznych właściwościach prozdrowotnych.

Sprawdzaj opakowanie!

Aby produkt spożywczy został uznany za probiotyczny, musi do końca terminu przydatności do spożycia zawierać minimalną liczbę żywej mikroflory probiotycznej w ilości 105-106 komórek, a ponadto bakterie te powinny być odporne na procesy trawienne. Korzystne działanie na organizm człowieka produktów probiotycznych jest jednak ściśle związane ze specyficznymi właściwościami danego szczepu probiotycznego. Z tego względu, na opakowaniu produktu powinny być umieszczone informacje o pełnej nazwie systematycznej probiotycznego szczepu bakterii (symbol) i korzyściach zdrowotnych jakich można od niego oczekiwać.

Drobnoustroje też się "starzeją"

Mikroflora jelitowa zmienia się w trakcie życia człowieka zależnie od wieku, stanu fizjologicznego, sposobu odżywiania, mechanizmów odpornościowych gospodarza, stosowanych leków i innych czynników środowiskowych. Warto zatem wzbogacić swoją dietę o probiotyczne produkty spożywcze nie tylko w okresie choroby, ale także wtedy gdy dopisuje nam dobre samopoczucie.

Okres wakacyjny zbliża się wielkimi krokami, wielu z nas wybiera się na wczasy do krajów arabskich. Aby ustrzec się "zemsty faraona" warto już przed wyjazdem i w jego trakcie stosować preparaty probiotyczne.

Autor: dr Joanna Pieczyńska

Oceń artykuł

Komentarze (0)

    Brak komentarzy do tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)