Pij mleko!
Mleko to pierwszy pokarm w życiu każdego człowieka. To właśnie dzięki niemu nowo narodzony organizm buduje tkanki, nabywa odporności i może prawidłowo się rozwijać. Dorastając zaczynamy spożywać inne pokarmy. Mleko staje się mało atrakcyjne, wędruje na plan dalszy naszego jadłospisu. Jednak czy warto rezygnować z pokarmu, który przygotowała dla nas natura? Co kryje w sobie tajemniczy biały napój?
Co znajdziemy w mleku?
Składniki mineralne i witaminy. Wapń i fosfor to zdrowe zęby i mocne kości. Mleko uważane jest za ich najodpowiedniejsze źródło. Wypijając tylko szklankę mleka pokrywamy nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń w ok. 30%. Składnik ten występuje w mleku głównie w połączeniu z białkami, co czyni go znacznie lepiej dostępnym. O przyswajalności wapnia decyduje również zawartość fosforu. Wiele produktów żywnościowych zawiera więcej fosforu niż wapnia, w przypadku mleka stosunek ten jest wysoce korzystny, co czyni wapń lepiej przyswajalnym. Inne, równie cenne składniki mineralne zawarte w mleku to sód, potas i chlor, w niewielkich ilościach występują także żelazo, magnez, cynk i jod. Wskutek przewagi pierwiastków zasadotwórczych mleko przyczynia się w dużym stopniu do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Zawarte w mleku witaminy, regulujące wiele przemian metabolicznych naszego ustroju. Biały napój to prawdziwe bogactwo witamin głównie z grupy B oraz A i D.
Jeśli nie mleko to może jogurt?
Mleko to podstawowy składnik, znanych wszystkim mlecznych napojów fermentowanych takich jak jogurt, kefir czy mleko acidofilne. Tradycja ich wyrobu, a zwłaszcza jogurtu, jest bardzo stara. Spożywano je już ok. 4000 tysięcy lat temu. Jedna z perskich legend podaje, że przyczyną długowieczności i płodności Abrahama było regularne spożywanie dużych ilości jogurtu. Obecnie legenda ta odkrywana jest przez naukowców, którzy potwierdzają w badaniach pozytywne oddziaływanie dietetyczno-lecznicze tej grupy artykułów żywnościowych.
"Pożywne" bakterie
Zastosowanie w produkcji mleka powoduje, że produkty te zawierają prawie wszystkie składniki jakie są w nim zawarte. Dzięki zastosowaniu w produkcji bakterii fermentacji kwasu mlekowego i Bifidobakterii dodatkowo zostają wzbogacone w żywe dobroczynne mikroorganizmy, a także inne cenne składniki, które nadają im szereg właściwości prozdrowotnych. Regularne spożywanie tych produktów powoduje utrzymywanie w równowadze składu mikroflory przewodu pokarmowego, co zabezpiecza nasz organizm przed zaburzeniami jelitowymi. Drobnoustroje te powodują również obniżenie aktywności enzymów fekalnych, a także ochrony przed mutagenami pokarmowymi odpowiedzialnymi za tworzenie nowotworów. Spożywanie żywności zawierającej żywe bakterie mlekowe przyczynia się do podnoszenia odporności na infekcje i stymulowania funkcji immunologicznych naszego organizmu.
Ukwaszanie mleka zwiększa przyswajalności jego składników, a towarzyszące temu procesy biosyntezy przyczyniają się do podwyższenia zawartości w produkcie niektórych witamin z grupy B. Znane są również badania potwierdzające ich antycholesterolowe oddziaływanie. Musimy jednak pamiętać, że opisywany dobroczynny wpływ na nasz organizm obserwuje się tylko wtedy, jeśli produkty te zjadane są regularnie i zawierają odpowiednie ilości żywych bakterii.
Pij mleko!
Jeśli do tej pory w twoim jadłospisie mleko nie figurowało lub pojawiało się bardzo rzadko, to jest to najlepsza chwila aby to zmienić! Mleko to idealny pokarm jakim obdarzyła nas natura i nie powinno go zabraknąć w codziennej diecie. Obecnie na rynku znajduje się wiele różnorodnych produktów mleczarskich, wystarczy trochę się rozejrzeć, na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Oceń artykuł
- Ocena: 5/5
- Głosów: 1
6YYrjVqDH
Krasna novica zame. Nisem veleda, da ima tudi Celovec takšno trgovino. Vedela sem le za Graz, pa še tiste nisem našla, ko sem bila tam
fSr3aftU7OwB
Jestes Slodziak, jestes! Ani sie tatus orjzbey jak te lekcje latania wezmiesz na serio i bedziesz chciala z domu wyfrunac!!! Ale wtedy nie za bardzo pewnie bedzie Cie chcial puscic ..
BXCvoBZM
Czasami płakałaś jak tato uczył się przewijać , ale udało mu się.Wiele się nacpoił i prawie płakał razem z Tobą wołając Ania , co ja mam teraz zrobić .Ania pomagała.Warto było zrobić tyle podejść, żeby teraz zobaczyć uwodzicielskie spojrzenie i uroczy uśmiech.Myślę , że w małej głf3wce krążą myśli Dziękuję Wam Rodzice za opiekę i miłość kocham Was .