Dieta Dla Zdrowia

Indeks glikemiczny produktów- czy ważny tylko dla cukrzyków?

Z pewnością wielu z was słyszało o indeksie glikemicznym. Jednak czy wiemy co tak naprawdę kryje się pod tym tajemniczym hasłem? Nasz ekspert wyjaśnia o co w tym wszystkim chodzi i dlaczego jest to takie istotne dla naszego zdrowia.

Indeks glikemiczny produktów- czy ważny tylko dla cukrzyków?

Od ponad ćwierć wieku żywieniowcy i lekarze krajów wysokorozwiniętych za pomocą diet usiłują zapobiegać i leczyć otyłość, a także wynikające z niej powikłania i choroby współistniejące, takie jak: bezdech senny, cukrzyca, miażdżyca itp. Głównym działaniem dietetycznym było zazwyczaj ograniczenie spożycia tłuszczu z równoczesnym zwiększeniem ilości węglowodanów w diecie. Szeroko zakrojone kampanie informacyjne spowodowały w USA zmniejszenie spożycia tłuszczu prawie do ilości zalecanych, natomiast odnotowano wzrost konsumpcji węglowodanów, w większości szybko trawionych i łatwo wchłanianych. Określane są one mianem węglowodanów łatwo przyswajalnych, które pochodzą głównie z żywności przetworzonej, bogatej w cukry proste i skrobię. Pomimo zmiany nawyków żywieniowych od 20 lat obserwuje się w USA wzrost liczby osób otyłych i z nadwagą, mówi się wręcz o epidemii otyłości. Problem ten dotyczy nie tylko USA, ale także Europy w tym i Polski. W związku z tym pod lupę wzięto węglowodany, nie tylko ich udział, ale i strukturę w diecie.

Wielu z nas obiło się o uszy pojęcie indeksu glikemicznego, kojarzonego głównie z cukrzycą. We wczesnych latach 80-tych zespół badawczy zbadał wpływ 62 zwyczajowo spożywanych produktów i cukrów prostych na glikemię poposiłkową (ilość glukozy we krwi) w grupie ochotników. Na podstawie uzyskanych wyników opracował alternatywny system podziału żywności ze wglądu na zawartość węglowodanów nazywając go indeksem glikemicznym (IG). Pozwala on uszeregować produkty spożywcze pod względem ich wpływu na stężenie glukozy we krwi. O wartości indeksu glikemicznego decyduje nie tylko typ zawartych węglowodanów, ale także stopień ich przetworzenia, wielkość porcji, konsystencja, zastosowane procesy kulinarne oraz obecność innych składników pokarmowych. Produkty spożywcze pod względem wartości indeksu glikemicznego podzielono na 3 grupy: o niskim, średnim i wysokim indeksie.

Wartości indeksu glikemicznego dla wybranych produktów spożywczych

Niski IG < 55

Średni IG 55-70

Wysoki IG >70

Produkt

Wartość IG

Produkt

Wartość IG

Produkt

Wartość IG

bakłażan

< 7

ananas

65

burak

75

pomidor

15

rodzynki

65

ziemniaki tłuczone

74

fasola szparagowa

40

banany dojrzałe

60

ziemniaki puree

85

marchew surowa

40

kukurydza

65

marchew gotowana

85

groszek zielony

45

ziemniaki pieczone

60

dynia

75

morele

30

frytki

63

arbuz

75

wiśnie

22

chleb zwykły

70

rogale jasne

85

grejpfruty

25

chleb pszenny razowy

58

pieczywo białe tostowe

85

jabłka

40

makaron jasny rozgotowany

61

ryż biały, rozgotowany

85

pomarańcze

40

kasza perłowa

60

baton czekoladowy

70

kiwi

50

kuskus

65

płatki kukurydziane

85

pumpernikiel

50

pizza

60

pączek

75

makaron z ciemnej mąki al dente

37

miód

60

lasagne

75

makaron z jasnej mąki al dente

45

majonez

60

piwo

110

ryż brązowy

55

Nutella

55

napoje słodzone typu cola

70

Podstawę diety opartej na niskim indeksie glikemicznym powinny stanowić produkty takie jak: większość surowych warzyw i owoców, niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięsa, ryby, orzechy i warzywa strączkowe. Nie określa się indeksu glikemicznego dla produktów o bardzo niskiej zawartości lub nie zawierających węglowodanów takich jak: mięso, nabiał lub tłuszcze spożywcze.

Dieta bazująca na produktach bogatych w węglowodany, o wysokim indeksie glikemicznym istotnie zwiększa ryzyko rozwoju insulinooporności prowadzącej do cukrzycy typu II, a także do wystąpienia zespołu metabolicznego i chorób układu sercowo-naczyniowego np. choroby niedokrwiennej serca. Dieta o wysokim indeksie glikemicznym wpływa na zwiększenie stężenia trójglicerydów i obniża ilość cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu) we krwi, w szczególności u osób otyłych. Wraz ze wzrostem wartości IG spożywanych produktów może zwiększać się także stężenie wskaźników stresu oksydacyjnego u zdrowych dorosłych osób. Nasilony stres oksydacyjny w organizmie człowieka jest jedną z przyczyn rozwoju nowotworów. Warto zatem sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym, gdyż redukują nie tylko poposiłkowe stężenie glukozy we krwi i poprawiają wrażliwość na insulinę, ale także zmniejszają ilość triglicerydów, cholesterolu ogółem i jego frakcji LDL zarówno u chorych na cukrzycę, jak i z chorobą niedokrwienna serca lub hiperlipidemią. Ponadto produkty te charakteryzują się zwykle znaczną zawartością błonnika pokarmowego, co może być czynnikiem profilaktycznym w rozwoju chorób nowotworowych i jednocześnie skutecznym środkiem na zaparcia.

Indeks glikemiczny produktów nie powinien jednak być jedynym założeniem diety, a stanowić dodatkowe zalecenie w dietoterapii poszczególnych schorzeń.

Autor: dr Joanna Pieczyńska

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 2

Komentarze (10)

  • Kathy2017/04/27 20:29

    VTXlSAk8Q

    Home run! Great slugnigg with that answer!

  • Modesta2017/01/16 04:14

    situate when processing your military science.You leave receive furnishing emblem that you NFL Jerse

    on hand but deed into situations that reach them quiet. You can keep you good body part assurance, careless of value, tell apart or favorite belief. If in that location are umteen methods skilful by homeschoolers, and you should be all that nasty. You undergo to be tosuccessful. Use standing tools and let out 20% Nike NFL Jerseys China Nike NFL Jerseys China Wholesale nhl jerseys MLB Authentic Jerseys MLB Authentic Jerseys NBA Basketball Jerseys "I fuck You" etched on the piece of cloth. As you can do it letter-perfect. To judge reports of questionable websites to kind medium of exchange. good because an iPhone can be especially pesky as they bechance to you; one that has a eminent venereal infection of saccharide. devote the tips you

  • Willian2017/01/15 19:25

    I am the new one

    Thanks a bunch for sharing this with all people you really recognise what you are talking approximately! Bookmarked. Please additionally seek advice from my web site =). We could have a link change contract between us cheap nba jerseys

  • PaulinaFAND, Wwa2015/11/28 23:01

    INDEKS GLIKEMICZNY, A CUKRZYCA.

    INFO O CUKRZYCY! ????? http://luszczyca.info/viewtopic.php?t=14 05

  • PaulinaFAND, Wwa2015/11/28 22:59

    INDEKS GLIKEMICZNY, A CUKRZYCA.

    _______________________________ INFO O CUKRZYCY! ????? http://luszczyca.info/viewtopic.php?t=14 05 _______________________________

  • PaulinaFAND, Wwa2015/11/28 22:58

    INDEKS GLIKEMICZNY, A CUKRZYCA.

    PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY: Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. WAŻNE. GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA: Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. ***** GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER: Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą. Jako tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, wykluczamy ponieważ od zawsze były niezdrowe dla człowieka.

  • JessyJess2015/07/14 10:12

    zZd4iQXp

    Agato, KasiuZ tą słodyczą to jest tak, że jeden lubi bardziej inny mniej słodkie. A agawa jest jakby słodka ineaczj, bo np. do omletu daję 1 łyżeczkę (tak jak np. cukru). Ale do ciasta/ ciastek już mniej niż cukru w przepisie, z reguły po pierwszym pieczeniu czuć tę rf3żnicę. Reasumując agawa jest trochę słodsza od cukru, więc ja bym dała jej ok. 1/4 -1/5 mniej niż cukru. Pozdrawiam!

  • Owiredu2015/07/11 13:56

    67S3OEdHQMQ

    Patrycjo,to TY mnie uświadomiasz w kwestii słodkości, tych dobry i tych złych. Dzięki Tobie wiem, o isiitennu fruktozy (nie wiem, jak wcześniej mogłam się wykazać taką ignorancją;). Wiem na pewno, że kiedyś myślałam, że albo biały cukier albo nic. Także tym większe dzięki, teraz z agawę! Mam tylko pytanie, jako laik, np. do ciast, naleśnikf3w itd., gdy mamy przepis na "tradycyjny cukier", w jakich proporcjach zastąpić go awagą?i już zupełna prywata- zzieleniałam z zazdrości, gdy zobaczyłam okulary na "daleko od...". Wydaje mi się, że widzę tam napis jednej znanej firmy, ale może tak bardzo chcę je mieć, że i firmę sobie dopowiedziałam? Dobrze widzę?bo ja je po prostu muszę mieć;) pozdrawiam, Agata

  • Alberto2015/07/10 03:22

    ZsD7W7LWz759

    PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:Tzw. dla wspf3łczesnego człowieka powinna akpcteować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe. WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:Na węch i czucie, rf3wnież przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczegf3lnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczf3w i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu. A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORd3B / OTYŁOŚCI, Rd3WNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczf3w, NISKICH WĘGLOWODANd3W, WYSOKICH WĘGLOWODANd3W; tj. tych ktf3re sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a ktf3re nie, oraz pozostałych składnikf3w. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składnikf3w swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorf3b. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

  • Barbara2012/07/04 17:29

    Ja,indeks glikemiczny i cukrzyca

    Stosowałam dietę Montigniaca, bazującej na indeksie glikemicznym.Trzeba przyznać, że w naszych warunkach trudni się do niej dokładnie dostosować. Brak jest wielu zalecanych produktów(choć już zaczynają pojawiać się w sprzedaży)..Niewiele schudłam, a kosztowało mnie to dużo czasu, wysiłku , no i trochę finansowo. A teraz na diecie smacznie dopasowanej i cukier się poprawił i nie skacze jak głupi, a ja czuję się lepiej. No i produkty są normalne.

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)