Dieta Dla Zdrowia

Czym zajmuje się dietetyka?

Dietetyka to dziedzina nauki zajmująca się przedmiotowo zasadami żywienia człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego. Łączy wiedzę takich nauk, jak: biochemia, fizjologia i patofizjologia, psychologia, technologia żywności i techniki przyrządzania pożywienia.

Niebezpieczeństwa niewłaściwego odżywiania

Dzięki badaniom naukowym z zakresu dietetyki, możliwe jest wskazywanie zagrożeń, wynikających z niewłaściwego odżywiania, weryfikacja dotychczasowych poglądów oraz określenie konkretnych zaleceń i diet w niektórych stanach chorobowych.
W społeczeństwach wysokorozwiniętych jedną z najczęstszych przyczyn chorób i zgonów są schorzenia wynikające z zaburzeń przemian metabolicznych. Aktualnie, szacuje się, że istnieje ponad 80 jednostek chorobowych, wynikających z nieprzestrzegania zasad racjonalnego żywienia lub spożywania produktów, będących potencjalnymi czynnikami ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych. Należą do nich m.in. choroby układu krążenia, niektóre choroby nowotworowe, cukrzyca insulinoniezależna, niektóre choroby układu pokarmowego, próchnica zębów; osteoporoza, hiperlipidemie i inne.

Funkcje zbilansowanej diety

Odpowiednio zbilansowana dieta może pełnić dwojaką funkcję:

-prewencyjną - w przypadku ryzyka wystąpienia schorzenia w rodzinie np. cukrzycy typu II

-leczniczą - wspomagającą farmakoterapię przy już istniejącej chorobie.

Zdrowe żywienie na ratunek

W wielu przypadkach, gdy objawy choroby są jeszcze łagodne, samo zastosowanie odpowiedniej diety wystarczy do uregulowania zaburzeń metabolicznych organizmu. Pojęcie leczenia żywieniowego jest stosunkowo nowe i obejmuje sytuacje, w których przy istnieniu klinicznych i/lub biochemicznych objawów niedożywienia lub niedoborów, istnieje potrzeba planowego podania odpowiednich składników pożywienia dla ich wyrównania. Stosuje się je również wówczas, gdy objawy choroby lub stosowanie farmako-, chemio- bądź radioterapii obniżają jakość życia pacjenta.

Przyczyny niedoborów żywieniowych

Wśród przyczyn niedoborów żywieniowych w stanach chorobowych najczęściej wymienia się: nieprawidłowe żywienie, zmniejszoną absorpcja z przewodu pokarmowego, zwiększony katabolizm lub współistnienie kilku opisanych czynników jednocześnie.

Jak diagnozuje się niedożywienie?

Kliniczna ocena stanów niedożywienia obejmuje: weryfikację ogólnego stanu chorego na podstawie wskaźników antropometrycznych oraz biochemicznych. Wskaźnik BMI < 20 wskazuje na możliwość istnienia niedożywienia, a jego wartość poniżej 18,5 kg/m2 świadczy o przewlekłym niedożywieniu. Ważnym elementem oceny jest niezamierzony ubytek masy ciała w ciągu ostatnich 3-6 miesięcy. Następujące wartości prostych wskaźników biochemicznych wskazują na istnienie niedożywienia: albuminy krwi < 3,5 g/dl, transferyna < 200 mg/dl, prealbuminy < 15 mg/dl oraz całkowita liczba limfocytów <1500 w mm2.

Dodatkowe zalety leczenia żywieniowego

Leczenie żywieniowe stosuje się także w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowej, chorobie trzewnej, fenyloketonurii i wielu innych schorzeniach, gdzie podstawowym elementem terapii jest zastosowanie diety eliminacyjnej.
Odpowiednia dieta lecznicza nie musi być przypisana do konkretnej jednostki chorobowej, może również łagodzić lub eliminować uciążliwe dolegliwości gastryczne np. przewlekłe biegunki lub zaparcia.
Należy jednak pamiętać, że prawidłowo przeprowadzone leczenie żywieniowe musi być dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta, który pozostaje pod opieką wyspecjalizowanego dietetyka.

Autor: Dr Joanna Pieczyńska

Oceń artykuł

  • Ocena: 4/5
  • Głosów: 3

Komentarze (8)

  • pb7ajndkel2016/11/21 19:45

    o0yp1h2tnn

    x9516kumxc md583et6sc 5mzcnvhagb [url=http://7ds8ucfh05.com]2z6nmr3rdq[/u rl] [url=http://qmmbm42gkojs2v73dus.com]ktni lohqkl[/url] [url=http://wqdj48eb2r0y.com]vgxd412b6f[ /url] http://sqq2desu6.com http://wu66smf2152va957ti.com http://6vl309ozec.com

  • Luis2015/07/14 10:11

    7biYAFcTJx5K

    Way to use the internet to help people solve probelms!

  • Satinih2015/07/11 13:54

    Q6iosNYhhr

    Poszłam po rozum do głowy i sama zadzwoniłam pod warwzsski nr telefonu. Po pierwsze działa , po drugie Pani mi powiedziała, że normalnie pracują do 18:00 , ale zdarza się że i do 22:00. Przewiduje że w najbliższy poniedziałek będzie co najmniej do 20:00. Doktor będzie przyjmował, stąd to wydłużenie czasu pracy. Następnym razem nie będę już pisać w trybie przypuszczającym że pomoc w Warszawie jest.

  • Vinayak2015/07/09 23:53

    yMaGucC85

    Dotika7 miesięcy temu .Wita. Bardzo milo czyta sie twojego bloga. Ja rowinez jestem na tej diecie ale dopiero tydzien i schudlam dopiero 1kg. Owszem nie cwicze ale chyba musze zaczac. Jak dlugo i ile azy w tygodniu cwiczysz??

  • Marcin2012/01/23 13:47

    Dietetyka

    Są studia w tym kierunku na wielu uczelniach medycznych (Śląski Uniwersytet Medyczny na którym studiuje, CMUJ, Poznań, Łódź, Warszawa, Wrocław). Poza tym jest też kierunek Technologia żywności i żywienia na uniwerkach rolniczych. Wbrew pozorom i jak twierdzi wielu lekarzy jest to dziedzina bardzo szeroka i nie dotyczy tylko żywności ale także fizjologii, biochemii, biotechnologii, medycyny, farmacji itd. Aby być dobrym dietetykiem naprawdę trzeba się tym pasjonować. Ale kursy mogą dać jakiś dam obraz lub kierunek o co w tym wszystkim chodzi. Osobie nie związanej z tym tematem zawodowo na pewno to wystarczy natomiast osobie chcącej udzielać porad bądź odchudzać pacjentów zdecydowanie nie.

  • kala2011/06/07 22:53

    chyba nie

    @ inka, nie sądzę. na pewno pierwszeństwo mają ci, którzy skończyli biotechnologię. ale z drugiej strony: tyjemy szybko

  • inka2011/06/07 22:43

    kursy dietetyczne

    czy można się nauczyć dietetyki podczas kursu? widziałam, że takie są dostępne na rynku. warto je robić?

  • martka2011/06/07 22:33

    ciekawy tekst

    właśnie, tyle się mówi o dietetyce, a jednak mało co wiemy na jej temat

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)