Dieta Dla Zdrowia

Białe czy brązowe?

Wybierając się na zakupy często zastanawiamy się jaki produkt wrzucić do koszyka. Niektóre artykuły występują w dwóch odmianach białej i brązowej. Nasi ojcowie i dziadkowie odżywiali się wg zasady, która brzmiała: należy unikać "kolorów". Czasy w jakich żyli obfitowały w wiele żywieniowych skandali. Producenci i sprzedawcy fałszowali żywność wszystkim, co możliwe: od trocin po mielone kości. Białe pożywienie uważano za najtrudniejsze do podrobienia, jednocześnie przypisując mu największe walory odżywcze. Tak było sto lat temu. Obecnie białe kojarzone jest z żywnością daleko przetworzoną, ubogą w cenne składniki odżywcze. Ich ciemniejsze odpowiedniki na ogół oceniamy lepiej, uważając je za zdrowsze. Pogląd ten w wielu przypadkach jest słuszny. Musimy jednak pamiętać, że "wyższość" brązowego nad białym nie zawsze jest uzasadniona.

Pieczywo

Pieczywo dostępne na rynku wypieka się z mąki białej, razowej i graham. Przy produkcji maki białej oddzielana jest od ziarna okrywa owocowo-nasienna zwana popularnie otrębami, a wraz z nią część błonnika i składników mineralnych. Mąka razowa produkowana jest z pełnego ziarna. Zjadając kromkę chleba białego czy razowego dostarczamy prawie identycznej wartości energii, białek, tłuszczów i węglowodanów. O wyższości razowego pieczywa decyduje w tym przypadku większa zawartość błonnika, a także potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Należy jednak pamiętać, że podstawowym założeniem prawidłowej diety jest jej urozmaicenie. Nie stawiajmy zatem tylko na chleb razowy! Zamiana co pewien czas brązowego na białe będzie w tym przypadku wskazana.

Jaja

Poszukiwanie brązowych jaj, jakoby ich białe odpowiedniki były gorsze, jest jednym z mitów, który nie znajduje naukowego uzasadnienia. Kolor skorupy nie ma nic wspólnego ze składem i wartością odżywczą jaj. Przyczyną zabarwienia są w tym przypadku produkty rozkładu hematyny krwi, a jej rodzaj i intensywność silnie związane są z cechami genetycznymi niosek. Barwa skorupy nie wpływa również na intensywność barwy żółtka. Decyduje o tym raczej wyższa zawartość karotenoidów w diecie ptaków. Przewaga brązowego nad białym jest w tym przypadku iluzją, jednak faktem jest, że konsumenci w Polsce preferują jaja brązowe, a np. w Niemczech białe.

Ryż

Porównanie brązowego niełuskanego ryżu z białym, jest tym samym co odniesienie pieczywa razowego do białego. Wartość kaloryczna jest bardzo podobna, a zawartość białka i tłuszczu nieznacznie wyższa. Przewaga brązowego związana jest z zawartością błonnika, aż 3.5 razy więcej niż w ryżu białym. Więcej jest również potasu, fosforu wapnia i żelaza. Ryż niełuskany stanowi bardzo cenne źródło magnezu. Sto gramów pokrywa ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Biały odpowiednik zawiera go osiem razy mniej. Wyższa jest także zawartość witamin: B1, B2, PP i E. Należy jednak pamiętać, że ryż niełuskany wymaga dłuższego gotowania i trudniej się go żuje.

Czekolada

Sięgając po czekoladę nikt z nas nie zastanawia się, która jest lepsza biała czy brązowa? Kierujemy się raczej jej smakiem. Niezależnie od koloru to prawdziwa słodka kaloryczna bomba. Ilość dostarczanej w obu przypadkach energii jest podobna i wynosi ok. 550 kcal/100g. Czekolada stanowi bardzo dobre uzupełnienie magnezu w diecie. Pod względem zawartości tego składnika zdecydowanie wyróżnia się odmiana brązowa, w porównaniu z białą zawiera go trzy razy więcej. Brązowa tabliczka to także wyższe zawartości witamin z grupy B. Pamiętaj jednak, że niezależnie od koloru czekolada to duża porcja energii, jeśli nie zostanie spalona w formie intensywnego ruchu, odłoży się w postaci fałdu tłuszczu na twoim brzuchu.

Autor: Dr Marek Szołtysik

Oceń artykuł

  • Ocena: 4.5/5
  • Głosów: 2

Komentarze (7)

  • Peter2015/07/14 10:04

    iJl8yEppDwgJ

    bo kremf3wka to kremf3wka, a napoleonka to takie paksdune i duże i jest bleee. Jeszcze powiedz mi, że nasze ziemniaczki nie mogą być ziemniaczkami tylko bajaderkami, a koperta francuska to ?rożek? no i jeszcze nawet weki nam nie pozwolicie mieć tylko pewnie jakieś angielki :( Regionalizm to regionalizm i dobrze nam z nim. :) Obwarzanki są Krakowskie, kremf3wki Wadowickie, oscypek jest z naszych gf3r :P i basta. :)

  • Nuno2015/07/10 01:35

    CzGomEisR

    koperta fasrcunka to takie francuskie ciastko w kształcie trf3jkątnej z serem białym w środku, w Warszawie nazywane rogalikiem co jest trochę chore biorąc pod uwagę kształt :)Bajaderka to po łf3dzku nasz ziemniaczek a ziemniaczek to takie ciastko zrobione z resztek innych ciast jako taka kulka z dodatkiem kakao, bakalii i posypane kokosem.Natomiast weka to takie pieczywo długie i u nas się nazywa weką, w Łodzi angielką a u Was podobno bułką wrocławską.Regionalizmy są git majonez i nie rozumiem jak ktoś się ich czepia ja tam się cieszę że mamy takie a nie inne nazwy, to zawsze jakaś frajda w prf3bach zrozumienia innych osf3b. :)

  • Adebisi2015/07/09 17:51

    QP0OMGM0

    zatem polecam koerptę francuską w wydaniu krakowski, zwłaszcza w mojej kochanej cukierni mieszczącej się na przeciwko.Co do bułki wrocławskiej to zostałam wprowadzona w błąd przez Jakuba bo sama to ja nie widziałam nawet że takie coś gdzieś istnieje. Zatem jak się u Was nazywa weka?Co do bajaderek to niezależnie jak się nazywają istotne aby były dobre :)@Hołek myślę że spamowanie w taki sposf3b Ci nie przeszkadza. Przynajmniej o czymś dobrym się rozpisujemy :DTak poza tym to ja jestem zdecydowanie orędowniczką zostawiania wszystkiego w spokoju, zatem gdyby nie głupie regulacje to nic bym nie miała do tego kto i gdzie robi Obważanki czy też oscypki. Jeżeli jednaj już jakieś ograniczenia zrobiono to obchodzenie ich w tak głupi sposf3b jak maszyny i zakazu nie ma jest niefajne.

  • Ala&Kicia2012/04/11 17:29

    Jak utyć

    Jak chcesz utyć jedz popcorn i pij coca cole xd

  • Małgorzata2012/01/15 22:18

    zdecydowanie brązowe

    Ja uwielbiam razowe pieczywo, razowe makarony, brazowy cukier, brązowy ryz, ale niestety też brązową czekoladę ...

  • Ewa2011/12/26 14:01

    uwaga na pieczywo

    Jeśli chodzi o ciemne pieczywo, warto przy jego zakupie zwrócić szczególną uwagę na skład lub - jeśli nie mamy takiej możliwości, np. w piekarni, gdzie pieczywo jest nam podawane - zapytać osobę sprzedającą o to, czy pieczywo jest z pełnego ziarna, czy jedynie z nazwy jest pieczywem ciemnym. Często bowiem ciemna bułka/chleb wypiekany jest z mąki pszennej (z niewielką lub zerową ilością mąki z pełnego przemiału), natomiast efekt ciemnego pieczywa daje jedynie barwnik (np. karmel). Wtedy posiadając złudzenie jedzenia ciemnego pieczywa, w rzeczywistości konsumujemy białe, tyle że przyciemnione pieczywo, które nie posiada wszelkich dobrych właściwości tego prawdziwego, z pełnego przemiału.

  • Bogdan2011/05/19 21:02

    ryż

    ryż to wspaniały dodatek niemal do wszystkiego - na słodko, na ostro...

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)