Dieta Dla Zdrowia

Piwo-dobre czy złe?

Piwo to najczęściej spożywany napój zawierający alkohol i dwutlenek węgla, powstały w wyniku fermentacji alkoholowej. Fermentacji tej poddawana jest brzeczka i prowadzona jest dzięki wyselekcjonowanym szczepom drożdży. Brzeczka, czyli wyciąg (ekstrakt) z surowców,(słód, chmiel, dodatki) w roztworze wodnym przeznaczony do dalszej fermentacji.

W Polsce produkuje się 4 główne rodzaje piwa:

1-piwa jasne "pilzneńskie" i "lager"

2-piwa mocne

3-piwa specjalne (z obniżoną zawartością alkoholu, smakowe)

4-piwa ciemne "porter".

Jak powstaje piwo?

Do wyprodukowania piwa niezbędne są odpowiednie składniki, takie jak: jęczmień (z którego otrzymuje się słód), chmiel lub jego preparaty (nadające piwu charakterystyczną goryczkę) ,drożdże ( można je podzielić na drożdże dolnej i górnej fermentacji) oraz woda (jest jej w piwie aż 90 %). Produkcja piwa składa się z 6 podstawowych etapów, a każdy z nich przyczynia się do powstania piwa o odpowiedniej jakości. Pierwszym etapem jest produkcja brzeczki, dzięki której otrzymuje się piwo. Kolejny to  fermentacja brzeczki i w tym właśnie etapie otrzymuje się alkohol. Po fermentacji następuje dojrzewanie piwa, gdzie liczba komórek drożdży ulega zmniejszeniu. Następnym etapem jest leżakowanie, gdzie piwo nabiera odpowiednich dla siebie właściwości takich jak: klarowność, stabilny smak i zapach, odpowiednią pienistość i barwę, nasycenie dwutlenkiem węgla. Po leżakowaniu następuje filtracja piwa, aby nadać mu odpowiednią klarowność i pozbyć się zmętnień powstałych w całym cyklu produkcji.

Piwo? Na zdrowie!

Piwo ze względu na to, że składa się głównie z wody, chmielu, ziarna zbóż i drożdży jest produktem naturalnym, który szybko się trawi i jest łatwo przyswajalny przez nasz organizm. Z łusek jęczmienia wyizolować można krzem, który hamuje osteoporozę. Również ściany komórkowe jęczmienia dostarczają błonnik, który reguluje w pozytywny sposób pracę przewodu pokarmowego. Z ziarna zbóż i drożdży pochodzą witaminy z grupy B, które pobudzają trawienie. Należą do nich przede wszystkim: niacyna (witamina PP), kwas foliowy (witamina B11), pirydoksyna (witamina B6), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5). Słód jęczmienny jest również źródłem  niezbędnych aminokwasów, które należy dostarczać do organizmu w codziennej diecie. Występująca w piwie niacyna zmniejsza też zachorowalność na gruźlicę. Picie piwa zalecane jest przez lekarzy, gdyż pomaga w wypłukiwaniu kamieni nerkowych z przewodu moczowego oraz w zredukowaniu stresu. Szklanka piwa może zmniejszyć napięcie nerwowe aż o 13%.

Nie przesadzaj!

Kaloryczność piwa jest na średnim poziomie. Pół litra piwa jasnego pełnego zawiera 200-250 kcal, czyli podobnie do pół litra mleka 2% lub soku owocowego. Spożywanie piwa w większych ilościach może przyczynić się do zachorowania na raka piersi,nowotwory gardła, przełyku. Stanowi też zagrożenie dla kobiety ciężarnej oraz dla prawidłowego rozwoju płodu. Dlatego kobietom w ciąży nie jest wskazane spożywanie piwa zawierającego alkohol.

Picie piwa ma wiele zalet, jak i również wad. Jak większość produktów spożywanych w nadmiarze, może szkodzić. Dlatego tylko umiarkowane i rozsądne spożywanie piwa może polepszyć funkcjonowanie naszego organizmu.

 

Autor: Agnieszka Chudy- specjalista dietetyk

Oceń artykuł

  • Ocena: 5/5
  • Głosów: 1

Komentarze (9)

  • Dominik2017/04/26 10:19

    Wartości odżywcze piwa

    A jak piwo postrzegano blisko sto lat temu w Polsce? Przedwojenny plakat z II RP pokazuje to doskonale :D http://przedwojenny.pl/kategoria/plakaty /odzywcza-wartosc-piwa-przedwojenny-star y-plakat-z-ii-rp-reprint

  • homeboy2016/01/26 15:13

    podzial

    Oj, trudno zgodzić mi się z powyższym podziałem: dzisiaj piwa przede wszystkim dzieli się na dolną i górną fermentację, a potem na style. Piwo jasne czy mocne przestaje mieć sens, bo możesz mieć jasną, mocną IPĘ, możesz mieć ciemnego lagera, który mocą będzie zbliżony do... lagerów. Wszystko przez piwną rewolucję i takich graczy jak chociażby doctor brew, którzy pokazali, że w Polsce w końcu można warzyć dobre piwa :D

  • TOm2015/01/22 23:47

    Zdrowie w piwie

    Zamiast szklanki to raczej max 1 butelka piwa ciemnego ew. pół butelki portera(nie więcej). Ja się cieszę zdrowiem i bez chorób.

  • aneta2014/11/29 19:11

    piwo

    Nie przepadam za piwami smakowymi, lager ewentualnie jakis porter ale to już na pół z męzem bo za mocne:) I browary regionalne np Grybów i piwo Pilsweiser to ostatnio odkryłam w Realu http://www.pilsweiser.com/

  • Stefan2014/10/07 15:33

    piwo

    mam 76 lat. Codziennie pije 1 od 3 piw.Ijest mi bardzo dobrze, zdrowo i byle tak dalej.Piję zawsze sokiem cytrynowym lub limonką a ostatnio polubiłem piwa "Owocowe" Pozdrawiam Stefan

  • Kamil na-kawe.net2014/07/22 14:46

    Spotkania przy piwku

    Jeżeli nudzisz się wieczorami i chcesz to zmienić, wejdz na www.na-kawe.net i umów się z ludźmi z Twojego miasta na wspólne wyjście po złocisty trunek ;)

  • Mase2012/02/05 18:18

    ocenbrowar.pl

    Prawdziwych smakoszy piwa zapraszam na stronę ocenbrowar.pl. Do wyboru znajdziecie aż 1500 piw z całego świata. Do każdego z nich dołączona jest etykieta. Stwórzmy razem ranking piw.

  • Juss2012/01/17 10:23

    Ciekawe

    Ciekawe rzeczy o piwie. Ja staram się stosować do zasady, że jak pije piwo to nie jem orzeszków, paluszków itp. bo to chyba jest najbardziej zgubne. Pozdrawiam ! :)

  • Michal2012/01/17 08:10

    Piwo-dobre czy zle

    Dobrze wiedzieć,ze jednak piwo przynosi dla naszego organizmu więcej pozytywów niż negatywów. Nic tylko korzystać z leczniczego działania tego napoju :D

Dodaj komentarz

Twoje komentarze będą bardziej wiarygodne, gdy się zarejestrujesz!
Dodatkowo zrobimy dla Ciebie darmową analizę Twojego sposobu odżywiania.

(wymagane)

(wymagany - nie będzie wyświetlany)

(wymagany)